Från Mocambique till Sälen – för att tillverka snus

Mikael säger att det inte är svårt att odla tobak. När den är mogen skördas den, torkas, mals och siktas till tobakspulver – en process han sysslat med de senaste sju åren. Han berättar att tobak odlades i Dalarna på 1700-talet, då prästgårdarna hade order på att odla det, då det skulle ingå i arsenalen av läkörter.

När man väl har tobakspulvret rostas det och därefter tillsätts lut från björkaska och björken eldar Mikael själv. Utan salt skulle snuset vara helt smaklöst och det tillsätts därför tillsammans med en smaksättare, om man vill det. Hos Hantverkssnus används givetvis smaksättare med lokal koppling –  snaps i olika smaker från Fjällbränt, tillverkad av bär från Sälen...

 

Läs hela artikeln på: https://malungsbladet.se/samhalle-naringsliv/fran-mocambique-till-salen-for-att-tillverka-snus/

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända